נשירת שיער

נשירת שיער ברפואה הסינית

נשירת שיער היא אחת התופעות הנפוצות ביותר, נשירת שיער יכולה לגרום להיסטריה אמיתית. חבילות של שיער נוחתות בזמן מקלחת והחפיפה, כל הבית מתמלא בשיער.

נשירה היא בעצם דבר נורמלי לחלוטין, שיער תמיד נושר כחלק ממעגל החיים שלו, ישנה התחדשות ותחלופה כל הזמן וישנן תקופות בשנה שהנשירה מתגברת – וגם זה נורמלי.

אך נשאלת השאלה, מתי יודעים שנשירה הפכה למצב כרוני המצריך טיפול?

מהי נשירת שיער:

ראשית, בואו נעשה הפרדה בין נשירת שיער אנדרוגנטית, בגברים (בעיקר), שהגורם לה הוא לרוב תורשתי, לבין נשירת שיער חריפה המופיעה יותר אצל נשים, שהגורמים לה הם רבים. בהחלט יכולים להיווצר מצבים בהם אישה תחווה נשירת שיער אנדרוגנטית ("של גברים") עקב עודף הורמונים גבריים בגופה. במקרה זה, הנשירה תתבטא יותר באזור הקדמי מעל למצח – ב"מפרצים".

שערה יכולה להגיע לגיל חמש שנים ואף יותר. יש לה שלבים שונים בחייה: שלב בו היא צומחת (שלב האנגן), שלב ביניים קצר (שלב הקטגן) ושלב בו היא נחה לפני נשירתה (שלב הטלוגן).

כאשר שורש השערה אינו מקבל את ההזנה לה הוא זקוק השערה נושרת. הנשירה יכולה להיות מפושטת או מקומית (כתוצאה ממחלה בעור הקרקפת למשל).

הנשירה המפושטת עצמה יכולה לקרות בשני מצבים:

  • נשירה עקב הפסקת שלב הצמיחה: ישנם גורמים כגון כימותרפיה והקרנות, שעשויים לגרום לעצירת צמיחת השיער ולנשירתו. ישנה פגיעה בשורש ובחלוקת התאים.
  • נשירה כאשר השערה נמצאת בשלב המנוחה: ישנם גורמים המביאים לסיום מהיר של שלב המנוחה שאמור להמשך שלושה חודשים לפני שהשערה עוזבת את הראש.

'טלוגן אפלוביום' – Telogen Efluvium

טלוגן אפלוביום הוא כינוי לתופעה של נשירת שיער שמופיעה בפתאומיות ולא יודעים (בהתחלה) מה הגורם לה. רק לאחר בירור/היזכרות במה קרה מספר שבועות ואפילו חודשים אחורה, מוצאים שיש לה קשר עם מצב סטרס כלשהו (פיזי ו/או נפשי) שיכול להיות שכבר עבר והספיק להשכח.

אדם חווה מתח, סטרס, טראומה, לחץ, דאגה, מחלה, פציעה, תאונה, לידה ועל פניו נראה שהגוף עובר זאת בשלום. ולפתע, שבועות ואפילו חודשים אחר כך, מופיע נשירת שיער. האדם כבר הספיק לשכוח את מה שעבר עליו אבל הגוף זוכר ומראה זאת.

הרפואה הסינית יכולה לסייע רבות בזמן הזה בחיזוק הגוף, חידוש מהיר של צמיחת שיער חדש, שיפור מראה השיער ואיכותו, שיפור זרימת הדם והזנת שורשי השיער במרכיבים החיונים לו. הרפואה הסינית גם מעניקה תמיכה נפשית ואף מאמינה שיש להתייחס למה שגרם לנשירה – גם אם עבר הרבה זמן מאותו אירוע. אין להזניח דברים מסוג זה וחשוב לוודא טיפול הולם ושלם.

סיבות נוספות לנשירה:

  • תורשה: ניתן בהחלט להאט את התהליך, אם כי עד היום לא נמצאה שיטה למנוע אותו לחלוטין.
  • חסרים תזונתיים: ויטמינים, מינרלים וחומצות אמינו.
  • מחלות כרוניות (סוכרת, מחלות זיהומיות, היפרליפידמיה, מחלות לב ועוד).
  • אנמיה מסיבות שונות.
  • סטרס, דאגות, לחצים, כעסים.
  • חוסר איזון הורמונלי: הריון, בלוטת תריס, גיל ההתבגרות, גיל המעבר.
  • להורמון הגברי טסטוסטרון יש תוצר לוואי הנקרא דהידרו – טוסטסטרון (DHT) שאחראי על איבוד שיער. הורמוניים גבריים אלה, מונעים מהדם להגיע כיאות לשורשי השיער ולהזין אותם על ידי כך שהם מכווצים את נימי הדם הקרובים לעור הקרקפת.
  • הורמון האסטרוגן מונע את השפעת ה- DHT, שומר על האיזון ההורמונלי ומונע את נשירת השיער. בגיל המעבר רמות האסטרוגן יורדות משמעותית ואז אין מניעה מה- DHT להפוך את השיער לדליל.
  • שימוש בתכשירים שונים לשיער.
  • עודף רעלנים בגוף.
  • עישון: פוגע בזרימת הדם התקינה, רדיקלים חופשיים.
  • בעיות עור הקרקפת.
  • נטילת תרופות מסויימות כגון קומדין ותרופות הניתנות המצבים ממאירים.
  • גורמים כגון איסוף הדוק מידי של השיער ומשיכה שלו, כיסוי ראש הדוק.
  • גורמים המפריעים לזרימת הדם לקרקפת, למשל שרירים תפוסים.

נשירת שיער ברפואה הסינית:

הרפואה הסינית תכוון את הגוף לטפל בגורם לבעיה.

הגורמים לנשירה כאמור הם רבים והטיפול הסיני ישתנה בהתאם לגורם!

בקליניקה הסינית אנו עורכים תשאול יסודי על מנת להגיע לאבחנה. התשאול מאפשר להבין מהו הגורם לנשירה ולהרכיב תוכנית טיפול אישית. כאשר הולכים לאבחון, חשוב להביא בדיקות דם עדכניות כלליות, הכוללות גם את נתוני מצב הברזל, הפריטין (מאגרי הברזל), B12, חומצה פולית ומצב בלוטת התריס.

טיפים לתזונה:

  • ידוע שלחץ גורם לשחיקה והדלדלות של וויטמינים בגוף.
  • התזונה הסינית תוכל להביא את הגוף לקבל מזונות המכילים את כל הויטמינים ובייחוד ויטמין C וויטמיני ה- B (ביוטין,B5 ,B6 אינוזיטול, חומצה פולית, פאבה ועוד). ויטמיני ה- B משפיעים גם על מערכת העצבים ולכן חיוניים אם קיים ברקע סטרס, לחץ, דאגות ומתח.
  • אם אינכם צורכים בשר ועופות, חשוב להקפיד על צריכת חלבון מלא שמתקבל מהשילוב של דגנים עם קטניות לדוגמא מג'אדרה (עדשים עם אורז), קינואה עשירה מאוד בחלבון, ניתן לשלב קטניות כגון: מאש, אזוקי (מדהימות וטעימות והכי פחות עושות גזים), עדשים מכל הצבעים, חומוס, אפונה ושעועית עם דגנים כגון: אורז, כוסמת, דוחן, קינואה, אמרנט ועוד.
  • השיער דורש גם מינרלים כגון, סיליקה ואבץ. את אלו בקלות ניתן לקבל דרך המזון ואף מצמחי מרפא. אחד הצמחים העשירים ביותר בטבע המכיל סיליקה נקרא "שבטבט" ולכן תמצאו אותו משולב בפורמולות רבות המיועדות לטיפול בנשירה. במזון סיליקה מצויה בשיבולת שועל וקליפות הירק והפרי, אבץ מצוי בקטניות, נבט חיטה, אגוזים, שקדים, גרעיני דלעת, דגים ועוד.

צמחי מרפא:

טיפול סיני שלם כולל תזונה רפואית, תוספים, דיקור, מוקסה (בהתאם לאבחון ולצורך) צמחי מרפא לפי מקור הבעיה בפורמולה המורכבת אישית לכל אדם.

מומלץ!

  • מסיכה לשיער של שמן קיק, לשים את השמן קיק על שורשי השיער בפרט ועל יתר השיער בכלל, ולעסות היטב, להישאר עם השמן כשעה ולשטוף. שמן הקיק מחזק את זרימת הדם לקרקפת ועוזר לצמיחה מחודשת של השיער.
  • אם מקורה של נשירת השיער הוא בחוסר איזון הורמונלי, צמחי מרפא שיילקחו בחשבון הם האנג'ליקה הסינית – נהדרת ומופלאה בהשפעתה – וודאו שאיכותו של הצמח היא טובה וריכוזו מותאם לכם אישית. האנ'ליקה הסינית על פי הרפואה הסינית היא "בונת דם", מחזקת ומכילה חומרים דמויי אסטרוגנים, לכן היא מסייעת לאיזונה של המערכת ההורמונלית. (כמובן שבטיפול הסיני ניתן להכין עבורכם את הפורמולה הייחודית לנשירה שלכם).
  • צמח נוסף, הוא שיח אברהם (Vitex), שאתן אותו גם במצבים של אקנה (פצעי בגרות) הנובעים מחוסר איזון הורמונלי (לא למי שלוקחת גלולות למניעת הריון).
  • אם קיימת נטייה לאנמיה על רקע חוסר ברזל ו/או חוסר B12 או חסרים תזונתיים נוספים הנפוצים מאוד בבנות שעושות דיאטות לא מבוקרות, או אצל מי שסובל מספיגה לקויה של מזון במעי (אופייני במחלות מעי דלקתיות כמו קרוהן וקוליטיס) , אז הטיפול יתמקד בשיקום מערכת העיכול ושיפור הספיגה ולאו דווקא בהוספת החסרים בצורה של כדורי ויטמנים (מאחר וזה לא פותר את השורש לבעיה). ישנם צמחי מרפא שעשירים באופן טבעי בויטמינים ומינרלים רבים, כולל בברזל. ישנם צמחים מחזקים ומזינים למשל: עשב חיטה/שעורה, סרפד, אלאלפא, מאקה ועוד. במקרים של דלקות בדרכי העיכול המביאים למצבי נשירה במקרים רבים, ישנם דברים רבים שניתן לתת כדי לטפל גם בדלקת. מעי מודלק מקשה על ספיגה של ויטמינים מהמזון לכן אין להתעלם מהטיפול בו.
  • במידה וקיים אלמנט לחץ, מצוקה נפשית וכדומה, גם כאן ישנם צמחי מרפא רבים שיכולים להועיל: מליסה, קמומיל, פסיפלורה, ועוד רבים. שימו לב: צמחי מרפא הם אומנם טבעיים, אך גם להם יכולות להיות תופעות לוואי אם לא מתאימים אותם בהתאם לאדם ולמצב ובמינון הנכון. ההתאמה צריכה להעשות על ידי מומחה לרפואה סינית המוסמך בצמחי מרפא סיניים. ובנוסף.
  • גורם נוסף לנשירה הוא חוסר סירקולציה של דם לקרקפת. אם אין זרימת דם טובה לא יעזור דבר מאחר ולא תתרחש הזנה של דם לשורשי השיער. סיבות להאטת זרימת הדם יכולות להיות דם סמיך מלא בפסולת, עישון, כלי דם פגועים, טרשת עורקים שמצרה וסותמת את דפנות כלי הדם וחוסר בפעילות גופנית. מבחינת צמחי המרפא, ניתן לעשות שימוש חיצוני ופנימי כאחד בצמחים כגון רוזמרין שהוא מופלא בהזרמת דם לפריפריה.

נשירת שיער יכולה להלחיץ מאוד ואם לא נצא ממעגל הסטרס לגוף יהיה קשה לחזור לאיזון. בין אם מתח הוא הגורם לנשירה או בין אם הוא גורם המחמיר אותה, חשוב לתת לכך מענה.

נשירה המופיעה כביטוי של מצוקה נפשית, דיכאון, לחץ, אבל, עומס ממבחנים וכדומה, מראה על הקשר ההדוק בין גוף לנפש. כאמור, לחץ גורם לגוף לאבד ויטמינים אך בעיקר ויטמיני B, שהם מהחשובים ביותר במצב נשירה על רקע מתחים. את כל ויטמיני B ניתן לקבל מהמזון.

הערה חשובה: גלולות נגד הריון גורמות לגוף לאבד B6.

ניקוי הגוף מרעלים:

עודף רעלנים בגוף, עודף של פסולת בגוף ובדם, עודף סוכרים בדם, כל אלה ועוד גורמים לדם להיות סמיך ו"מלוכלך". דבר זה בוודאי מקשה על זרימת הדם ועל הזנה ראויה והולמת של שורשי השיער.

ניקוי הגוף מרעלים יכול להוות חלק מטיפול שלם בנשירה במידה והוא נמצא מתאים. צורת וסוג הניקוי אף היא מותאמת אישית לאופי ואורח חייו של כל אדם.

זכרו: הריפוי הסיני אינו מטפל בסימפטום, אלא חוקר לעומק מה קורה מתחת לפני השטח ומחפש את הסיבה האמיתית.

הגורם לנשירה הוא לא אחד אלא אוסף של דברים, ובמהלך הטיפול אני שמה דגש רב להתייחס לכל הרבדים של הטיפול, הרמה הפיזית, הנפשית, הרגשית והמנטלית. כל מקרה לגופו. בהחלט יכול להיווצר מצב בו מגיעים מספר אנשים הסובלים מנשירת שיער וכל אחד יקבל טיפול אחר. ההתאמה היא אישית וספציפית.

בקליניקת מעוז מרפא:

אנו נשמח להושיט עזרה בכל צורות הטיפול הסיניות האפשריות דרך דיקור, המלצות ותפריטי תזונה וצמחי מרפא.